Pavone Lingerie - Mystic Black

Taboe doorbroken: 1 op de 10 Nederlanders krijgt te maken met anale incontinentie

Weleens gehoord van fecale incontinentie? Het is een chique term voor ontlastingsincontinentie, oftewel: stoelgang en windjes niet goed op kunnen houden, remsporen in je slip - dát verhaal. Een op de tien Nederlanders krijgt er ooit mee te maken, en volgens de Maag Lever Darm Stichting hebben zo’n 100.000 Nederlanders er zelfs regelmatig last van. Voor België en Luxemburg verwachten we dezelfde cijfers en tóch hoor je er bijna nooit iemand over spreken. 

Janneke Schellekens, ‘koningin van het incontinentieondergoed’ en eigenaresse van Pavone Lingerie, biedt soelaas met een nieuwe, sexy slip die bescherming biedt. “Ik merkte een enorme vraag vanuit mijn klanten en vond dat hier echt iets mee gedaan moest worden. Tegelijkertijd zag ik het als een kans om dit diepgewortelde taboe bespreekbaar te maken.”

Taboes doorbreken zonder gêne

Taboes doorbreken is Janneke niet vreemd. Zo vertelde ze ons eerder al ongegêneerd en over het urineverlies waar ze mee te kampen kreeg na een zware bevalling. “Incontinentie is al best een ingewikkeld onderwerp, en fecale incontinentie is nog heftiger. Terwijl we allemaal kakken, óók Beyoncé. Let’s deal with it.”

Angst en schaamte

Vrouwen hebben vaker last van ongewild ontlastingsverlies dan mannen. En hoewel het niet per se leeftijdsgebonden is, worden de klachten vaak erger na de menopauze. Veel vrouwen gaan er dan pas mee naar de dokter. Waarom? Omdat ze zich schamen. Zélfs voor de huisarts. En dat terwijl het een enorme impact kan hebben op je leven. 

Janneke: “Wat ik veel hoor, is dat deze vrouwen angst hebben om onder de mensen te komen en dat hun wereld daardoor heel klein wordt. Ze voelen zich continu enorm opgelaten en gestrest. Zelf heb ik last van obstipatie, waarvoor ik soms een klysma gebruik. Daarna verlies ik soms onverwacht nog wat ontlasting en dat is dan lastig op te houden. Ik kan me dus goed voorstellen hoe het is voor vrouwen die daar sowieso nul controle over hebben.”

Sexy slip in plaats van luier

Pavone Lingerie is er speciaal voor vrouwen die kampen met incontinentie, en nu dus ook voor vrouwen met fecale incontinentie. Geen dik, milieuvervuilend maandverband, maar supersexy broekjes die als de beste beschermen bij verlies van urine of ontlasting. Er zijn ook mooie, bijpassende stomazakjes in ontwikkeling.

Janneke: “De bescherming die tot nu toe bestond, was in principe bijna een luier. Dat vind ik vrouwonterend. Het beperkt je ook in de kleding die je kunt dragen. Met de slip die we ontworpen hebben, kun je alles aan.”

Gemaakt van bamboe

Het nieuwe model, Taille Rosa Plus, biedt zowel aan de voor- als achterzijde een drielaagse bescherming: een laag bamboe fleece, een laag bamboe badstof en een flinterdun waterafstotend laagje. Deze bescherming absorbeert optimaal en zorgt ervoor dat je niet doorlekt. Janneke: “Synthetische stoffen ademen niet; daarmee krijg je een broeihaard van bacteriën en dat ga je ruiken. Met deze natuurlijke materialen heb je daar geen last van. Bamboe absorbeert supersnel en blijft droog aanvoelen.” Taille Rosa Plus is er zowel in zwart als in champagne, en zal binnenkort ook in andere modellen verschijnen.