Een goed gevulde B-cup

    Wat doet een courgette op een website over lingerie? Een van onze redacteurs houdt best van koken en zijn oog viel recent op het recept "Een goed gevulde B-cup" uit het nieuwe kookboek "Honger" van Mme Zsazsa. We geven met plezier dit heerlijke receptje mee, dat we uiteraard al zelf eens testten voor jullie. 

    Het boek ligt vanaf nu in de betere boekhandel en kost 25 euro.

    Smakelijk!

    VOOR 3 PERSONEN 60’, OVENTIJD INBEGREPEN 

    3-4 ronde courgettes, B-cup-formaat

    2 tomaten, in blokjes

    1 ui, gesnipperd

    2 teentjes knoflook, gesnipperd

    1 el oregano, fijngehakt

    1 el tijm, fijngehakt

    1 el rozemarijn, fijngehakt

    12 lekkere olijfjes, fijngehakt

    100 gram parmezaan, geraspt

    300 gram (bruine) basmatirijst

    olijfolie, zout en peper

    1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij een hoedje van de courgettes en haal de zaadjes eruit met een lepeltje of nog makkelijker met een meloenbolletjesuitsteker. Smeer de courgettes vanbuiten en vanbinnen in met olijfolie, kruid met peper en zout, en zet ze open in de oven terwijl je de rijst bereidt.

    2 Fruit de ui en knoflook met wat zout in olijfolie. Doe de rijst erbij, wanneer de uien glazig zijn. Laat alles nog een paar minuten bakken tot de rijstkorreltjes glanzen en giet er dan 6 dl kokend water bij (of zoveel als aangegeven op de verpakking). Zet het deksel schuin op de pan en haal de rijst van het vuur wanneer al het vocht opgenomen is. Meng er dan de kruiden, tomaten, parmezaan en olijven onder.

    3 Vul de gare courgettes met het rijstmengsel, rasp er nog wat extra kaas over en zet de dekseltjes er weer op. Zet de courgettes nog een kwartier in de oven.

    Lekker voor erbij

    - GRIEKSERIGE BOONTJES IN TOMATENSAUS: Fruit op een zacht vuurtje een fijngesnipperd uitje met twee fijngesnipperde teentjes knoflook in wat olie tot de uitjes beginnen te bruinen. Voeg dan 1 eetlepel tomatenpuree, een snufje kaneel, zout, peper, 1 eetlepel oregano en 1,5 eetlepel dille toe en bak alles nog een minuutje mee. Roer er 500 gram prinsessenboontjes onder met 1 blik tomatenblokjes (of vijf verse tomaten in stukken), 1 theelepel suiker en 400 ml water. Laat een halfuurtje tot drie kwartier sudderen. 

    - KOMKOMMERSLAATJE MET RADIJSJES: Snij de komkommer en radijsjes in dikke plakken en meng met wat verse gesnipperde kruiden (bieslook, dille, dragon…), zout, peper, 1/2 teentje knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels Griekse yoghurt en het sap van 1/2 citroen.

    Ook lekker

    - Gebruik in plaats van verse zongedroogde tomaatjes.

    - Giet een bodempje passata in de ovenschaal. 

    Timing

    Je kan de courgettes gerust een dag op voorhand vullen. Het duurt wel langer om ze op te warmen wanneer ze in de koelkast gestaan hebben.

    Voor vegans of kaasmijders

    Laat de parmezaan weg en meng er wat extra zongedroogde tomaatjes onder.

    Voor moestuiniers

    Ronde courgettes zijn ondertussen niet meer zo vreemd, je vindt ze in de supermarkt en als plantjes in het tuincentrum. Wil je een andere kleur, dan moet je zelf zaaien. Online kan je zaad vinden van ronde courgettes in het (donker)groen, geel of wit. En er is nog iets anders waarmee je kan variëren in de moestuin: de cupmaat. Ik prefereer een B-cup, maar voor je het weet, zit je met twee D’s natuurlijk, zult ge altijd zien. 

    Categorieën: