Hannah van Well - Duy Vo

De rol van lingerie in een steeds naaktere samenleving

Hoewel de #freethenipple hype doet vermoeden dat lingerie minder belangrijk wordt, is niets minder waar. Onze onderste kledinglaag is zichtbaarder dan ooit, net doordat bovenmode steeds transparanter wordt of minder stof bevat. Modestyliste Hannah van Well is de inspiratie voor dit artikel, want zij legde ons uit hoe bijzonder actueel lingerie is op rode lopers en op straat.

Naked Dressing

Waar doorzichtige kleding en veel naakte huid vroeger volledig uit den boze was (denk maar aan de reacties op Marilyn Monroe die in 1962 halfnaakt een verjaardagslied voor John F. Kennedy zong), is het nu geen uitzondering meer op de rode loper. Kate Moss verscheen al eerder in een naked dress en ook Kim Kardashian waagde zich recen aan de trend.

Opvallend is dat heel veel krantenkoppen in vraag stellen waarom er ineens zoveel naakt op de catwalk?

Reactie op #metoo

Is het een reactie op de pandemie? Leven in joggingbroeken heeft wel degelijk doen verlangen naar zich terug opkleden en zichzelf terug toonbaar maken, dus misschien droeg het bij aan het willen tonen van het lichaam.

Een duidelijkere reden voor de naakte trend is #metoo. Vrouwen willen, al dan niet bewust, de macht over hun lichaam terugnemen en een feministisch en politiek statement plaatsen. Zo was er de Amerikaanse actrice en activiste Rose McGowan die na haar klacht tegen Harley Weinstein voor het eerst terug haar lichaam toonde in een wel zeer onthullende jurk. Volgens spreekster Hannah Van Well was die jurk “haar moment om haar lichaam terug te nemen”.

Het belang van lingerie

Doordat bovenkleding niet zoveel meer verhult, wint de keuze van lingerie aan belang. Zo besloot Miu Miu tijdens de Fashion Week voor herfst/winter 2023 dat broeken niet meer relevant zijn en dat een slip met diamantjes als perfect luxueus alternatief kon dienen. Ook de opkomst van transparante kleding plaatst slips en behaatjes op de eerste plaats, waarbij deze laatste zich absoluut niet meer beperken tot een huidskleurige hindernis.

Beha of corset als kledingsstuk

Dit is niet nieuw, maar zet zich wel steeds verder door. Corsetten als top of als laagje over kleding, maar ook bralettes onder een blazer zijn nog niet toe aan een afscheid.

Ook microbeha’s worden als trend weergegeven op de roder loper. Denk maar aan keine schelpjes of cups die enkel aan elkaar hangen met behulp van een ketting.

Een kanttekening

Kant wordt regelmatig geassocieerd met lingerie, dus ook de grote aanwezigheid van kant in bovencollecties is goed nieuws voor de lingeriewereld. Enerzijds wordt kleding op die manier het verlengde van lingerie en anderzijds wint lingerie aan zichtbaarheid doordat kant minder verhullend materiaal is. De invloed van lingerie op kleding is bij deze heel duidelijk.

Meer weten over Hannah van Well? Hier vind je haar website.

Categorieën: